Tuesday, 25 November 2008

ep 1.

Kuala Lumpur.

“Lunch sama?” Ezra bersuara disebelahku.

Aku melemparkan pandanganku ke luar jendela bilik kuliah. “Kenyang lagi..” Aku menolak perlawaannya. “Ajak la Sherry kesayangan you tu.”

Bibir Ezra menguntumkan senyuman. “Sayang..” suaranya perlahan, bimbang didengari rakan-rakan sekuliah kami. “Kalau I nak ajak Sherry, takda la I offer you sekarang ni..” ucapnya sambil tangannya ligat menyalin isi-isi penting yang diucapkan oleh Encik Ruslan, pensyarah Struktur Politik Malaysia kami. “I nak lunch dengan you.. I miss you..”

Hatiku berbunga riang mendengar bait-bait ucapan yang dituturkan oleh Ezra.

“Kita lunch sama, ok?” ulang Ezra, nada suaranya merayu. “Please Icky-ku sayang..” sambungnya lagi.

Aku tersenyum sambil menganggukkan kepala. Ah. Aku paling cepat cair dengan pujuk rayu Ezra. “Tapi nak makan kat Secret Recipe, boleh? Dah lama tak makan kat sana.”

Ezra berhenti menulis. Riak wajahnya kelihatan cemas. “Em.. Secret Recipe? Tapi sayang..”

Aku terdiam. “Kenapa?” . Ah. Takkan Ezra kekeringan duit? Anak orang berada seperti Ezra takkan pernah kekeringan duit.

Tiba-tiba dia tersengih.

Aku pelik.

“Tapi I dah booked tempat kat Hilton. Nampaknya, terpaksalah cancel booking tu since you nak makan kat Secret Recipe, kan?” katanya seraya mengenyitkan matanya padaku.

“You! Nak makan kat Hilton!”

“Aik? Tadi you kata dah lama tak makan kat Secret Recipe.”

Aku mencebik. Ezra hanya tertawa melihat reaksiku.

“Takde lah. Kita makan kat Hilton, ok? Esok kita makan Secret Recipe. I takkan hampakan buah hati kesayangan I ni..”

Aku tersenyum puas mendengar kata-kata Ezra.
* * * * * * * * * * * *
One Utama.

“Kalau lah you ni perempuan, dah lama I masuk meminang you tau,” bisik Ezra tatkala kami berjalan beriringan di One Utama selepas makan tengahari di Hilton.

“Alah, you ni.” Aku mencubit manja lengan sasa Ezra. Orang ramai di One Utama hanya menyaksikan gelagat kami. Ah. Persetankan apa yang orang nak kata. “Hey, jom pegi Ikea, I nak beli some things untuk bilik I lah.”

Ezra mengusap-usap dagunya yang ditumbuhi janggut nipis itu. “I ada hal la petang ni sayang. You tak cakap awal-awal nak pegi Ikea, kalau tak boleh I cancel kan hal tu, tapi ni dah lewat sangat untuk cancel. Takut dia bising je..”

“Sherry?” Aku menduga.

Ezra diam. Aku tahu jawapannya.

“Pegi lah. I pegi Ikea sorang je.” Aku berjalan meninggalkan Ezra di belakang.

“Zafir, please jangan macam ni.” Tangan Ezra pantas menahanku dari meneruskan langkah. “I janji, I jumpa dia sekejap je. Then I pegi Ikea, ok?” pujuk Ezra.

“Yelah..”

“Tak ikhlas.”

Aku berusaha mengukir senyuman di bibirku. “Ok Ezra cayang busyuk.”

Ezra tersengih. ‘Ezra Cayang Busyuk’ adalah panggilan manja yang sering aku gunakan setiap kali untuk bermanja dengannya. “I hantar you ke Ikea ya.”

Aku hanya mengangguk, mengukir senyuman walaupun hatiku sedang mendidih mengenangkan Ezra yang memilih untuk bersama dengan Sherry petang itu.
* * * * * * * * * *
IKEA, Damasara.

Tanganku pantas mencapai telefon bimbit dari dalam poket seluar jeans. Tertera nama Ezra di skrin telefon.

“Dalam setengah jam lagi I sampai, ok sayang?” kata Ezra di hujung talian.

“Okay, take your time. Drive carefully dear.” Aku lantas mematikan talian. Aku menunggu kedatangan Ezra untuk meminta pendapatnya mengenai beberapa perabot yang telah menarik perhatianku.

Tiba-tiba..

“Oh shoot! I’m so sorry! I tak sengaja,” ucapku pantas. Ah. Macam mana boleh terlanggar orang ni. Aku tunduk untuk menolong lelaki yang aku langgar untuk mengutip beberapa barang miliknya yang terjatuh akibat perlanggaran kami itu. “So sorry sir.”

“It’s okay. Salah saya jugak.”

Suaranya. Seperti pernah ku dengar.

“Zafir?”

Aku mengangkat muka. “Er?” Wajahku mempamerkan riak wajah keliru.

“You tak kenal I?” lelaki di hadapanku itu tersenyum manis.

Otakku ligat berputar mengingati siapa dia. Aku pantas menggeleng.

Lelaki itu masih lagi tersenyum. “Syed Rafar. Kawan Uncle Norman you.”

Syed Rafar? Ah. Itulah kelemahan aku yang paling ketara, mempunyai ingatan yang kurang baik. “I’m so sorry mister, tapi I can’t recall you yang mana satu.”

“Takpelah kalau macam tu. I ingat you sebab masa tu you jadi pengapit Norman.”

Upacara perkahwinan Uncle Norman sudah 3 tahun berlalu dan lelaki di hadapanku ini masih mengingati aku? Ah. It would be nice kalau ingatan aku boleh ditukar dengan ingatannya?

“By the way, you sorang je?” soal lelaki itu. “Wanna have some drinks?” perlawanya kemudian.

“Er..” aku mengerling jam di pergelangan tanganku. Masih ada masa sebelum Ezra sampai. “I tunggu kawan I tapi if you nak belanja I minum, apa salahnya, kan?”

“Kita ke Starbucks?” soal Syed Rafar. Ah. Kacak juga lelaki ini.

Bagai pucuk dicita, ulam mendatang, aku pantas mengangguk. Kami sama-sama melangkah ke Starbucks.

“Study lagi ke?” Syed Rafar bersuara tatkala kami mengambil tempat di bahagian luar Starbucks, menghadap The Curve. Ramai pulak yang mengunjungi Mutiara Damansara walaupun waktu bekerja masih belum tamat. Oh. Meng-ular ye.

Aku menyedut Java Chip Frappucino sambil mengangguk. “Kat Sunway. Ambik course International Affairs Management. How about you? Kerja apa?”

“Nice, I minat bidang tu dulu, tapi father I mintak I teruskan cita-cita dia untuk jadi doctor, so yes, I’m a doctor. Pakar bius.” Syed Rafar tersenyum. Ah. Cair aku dibuatnya.

Aku hanya mengangguk. Mataku tidak puas menatap senyuman yang sentiasa terukir di bibirnya itu. “I see. I pulak dulu minat sangat medic tau. Tapi masa exam, paper Biology I ain’t that good. So lepas discussed dengan family I, I proceeded dengan bidang International Affairs ni. Bidang ni menarik walaupun kadang-kadang I tension sebab terlalu banyak fakta I kena tahu. Contohnya macam Perlembagaan Persekutuan. I kena hafal every Chapter yang ada dalam tu. Pening!”

“Zafir, every bidang yang you ceburi, pasti akan ada cabarannya. Yang paling penting, you kena minat dan berusaha. Kan? I dulu dah pernah give up dengan medic, tapi family I banyak bagi sokongan pada I.” Aku perasan matanya tidak berhenti melirik ke arahku. Ah. Dugaan!

“Betul tu. Eh. You sorang je ke kat sini?”

Syed Rafar pantas menggeleng. “Berdua.”

“Mana sorang lagi?” mataku meliar memandang sekeliling.

“Dengan you-lah,” balas Syed Rafar selamba.

Aduh!

Tet Tet.

Pesanan dari Ezra. ‘I kat parking lot dah. Where are you?’

Aku tersenyum membaca pesanan itu. Buah hati pengarang jantung sudah sampai. “em. Sorry ya doctor, tapi kawan I dah datang. Lain kali kita sembang lagi ok. Thanks for the drinks.”

Syed Rafar kelihatan kecewa. “Ni name card I. Kalau you free and nak lepak sama-sama, contact lah I. Ok?”

Aku menyambut name card Syed Rafar yang dihulurkannya. “Okay, thanks ya. I gerak dulu.”

Aku melangkah meninggalkan Syed Rafar di Starbucks. Aku menyelitkan name card Syed Rafar di celahan not-not RM di dalam wallet-ku. Nanti-nanti lah contact dia.
* * * * * * * * * *

1 comment:

hkmhzhr~ said...

oh oh.cant wait for ep2!